درمان تاندونیت با تکارتراپی
مارس 29, 2024مقدمه
تکار تراپی نوعی شیوه درمانی نوین و غیر تهاجمی میباشد که علاوه بر کاربرد بالینی کاربردهای بسیاری در حوزههای زیبایی، فیتنس، ورزش و… دارد. این شیوه نوین که با نام آر اف تراپی هم شناخته میشود در واقع نوعی درمان ترکیبی از دیاترمی و الکتروتراپی تماسی است که انرژی الکترومغناطیسی را بر روی بافتهای بیولوژیکی اعمال میکند. فرکانس الکترومغناطیسی اعمال شده از طیف فرکانس رادیویی سرچشمه میگیرد و بدون خطر و عارضه میباشد و در هنگام درمان فرد احساس لذت بخشی خواهد داشت. برای اینکه با چگونگی عملکرد این سیستم درمانی و کاربردهای آن به خوبی آشنا شوید، در ادامه با ما همراه باشید.
تکار تراپی چیست؟
ریشه لاتین واژه تکار از زبان ایتالیایی و از کلمه Transferimento Energetico CApacitivo e Resistivo گرفته شده است. بنابراین خود واژه تکار یک کلمه مخفف است و قاعدتا نباید از واژه آن انتظار مفهوم خاصی داشته باشیم.
تکار تراپی یک روش انتقال انرژی خازنی و مقاومتی است که قادر به تحریک عبور انرژی در بافتهای بیولوژیکی و فعالسازی فرآیندهای طبیعی ترمیم و بازیابی است. این انرژی از طیف فرکانس رادیویی میباشد و برخلاف الکتروتراپی، انقباض عضلانی را تحریک نمیکند و کاملا ایمن و بیخطر است. در این روش یک جریان سینوسی مدوله شده، در محدودهی فرکانسی RF توسط الکترود اکتیو و پسیو، به بافت اعمال میشود که در نتیجهی این جریان، تبادلات یونی در بافت مورد نظر ایجاد شده و حاصل آن گرم شدن در محل تخلیه و در نهایت خونرسانی بیشتر به بافت مورد نظر است. با افزایش خونرسانی، اکسیژن و مواد غذایی بیشتری به بافت رسیده و سوخت و ساز سلولی راحتتر صورت میگیرد. با بیشتر شدن متابولیسم سلول، فرآیند التیام بافت و خروج مواد زائد از بافت بیشتر شده، که منجر به تسکین درد در محل تخلیه سیگنال میباشد.
در حالت فرکانس 500 کیلو هرتز، عمق نفوذ جریان کمتر است و عمدتا مناسب بافتهای کم عمق بدن انسان میباشد. بنابراین تکار بر روی بافتهای نرم بدن مانند عضلات و مناطقی با محتوای مایع زیاد تاثیر میگذارد.
اما در فرکانس 300 کیلو هرتز برخلاف 500کیلو هرتز، عمق نفوذ بیشتری داشته و انرژی میتواند به لایههای عمیقتری نفوذ نماید و از قسمتهای مقاوم بدن عبور کند. قسمتهای مقاوم بدن شامل بافتهای سخت مانند مفاصل، رباطها، تاندونها و استخوانها میباشند. این عمق نفوذ بالا به درمانگر در انتخاب شیوه های متعدد درمانی کمک فراوانی میکند.
همین ویژگی عالی بیش از 10 میلیون ترکیب درمانی در حوزهای متفاوت از درمان تا کاربرد زیبایی و لاغری و فیتنس و ورزش و… برای ما فراهم میکند.
تکار تراپی چه تاثیراتی بر روی بدن دارد؟
تاثیرات تکار تراپی به 2 دسته زیر دستهبندی میشوند:
- تاثیرات گرمایی
- تاثیرات غیر گرمایی
اثرات غیرگرمایی تکار تراپی
اثرات غیرگرمایی تکار تراپی بدین صورت است:
یکی از روشهای درمانی دستگاه تکار روش غیرگرمایی است، دراین روش یک میدان مغناطیسی در بدن شما ایجاد میشود که موجب افزایش متابلویسم سلولی در محدودهای که انرژی اعمال میشود، میگردد. در واقع اثرات غیرگرمایی به خروج سموم از بدن و بهبود التهابهای مزمن همچنین کاهش تورم کمک فراوانی میکند.
زمانی. که این فرآیند، باعث حرکت سریعتر یونهای موجود در بافت میشود و در نتیجه باعث افزایش فعالیت سیستم لنفاوی میگردد.
اثرات گرمایی تکار تراپی
اثرات گرمایی تکار تراپی سبب باز شدن عروق میشود که در نتیجه جریان خون در بافت هدف افزایش پیدا کند.این افزایش جریان خون باعت افزایش اکسیژن رسانی و مواد مغذی به بافت تحت درمان میشود درنتیجه همه این موارد باعث تسکین درد، آزاد شدن عضلات و اثرات ضد درد میگردد.
تاثیرات فیزیولوژیک تکار چیست؟
تکار تراپی تاثیرات فیزیولوژیک متعددی بر روی بدن انسان میگذارد. همین تعدد اثرات فیزیولوژیکی به ما امکان انتخاب پروتکلهای درمانی متعدد و کمک به بهبود آسیبها را میدهد و همچنین دامنه کاربرد آن را در درمانهای زیبایی و لاغری فراهم میکند. از جمله مهمترین تاثیرات فیزیولوژیک تکار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش التهاب بافت صدمه دیده
- تسکین دردهای حاد و مزمن
- ترمیم تاندونهای کشیده شده
- جذب مایعات اضافی تجمع یافته در بدن
- رفع مشکلات متابولیسم سلولی
- افزایش جریان خون موضعی و گردش خون در بدن
فواید و مزایای تکار تراپی چیست؟
اکنون که با نحوه عملکرد درمان با تکار تراپی آشنا شدید، میتوانیم فواید و مزایای این شیوه درمانی به صورت مختصر به شرح زیر بیان کنیم:
- غیر تهاجمی و کم خطر بودن
- بهبود جریان خون و سیستم لنفاوی
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- تسریع در بهبودی
- تقویت عضلات ورزشکاران
- افزایش دامنه حرکتی مفاصل
- افزایش اکسیژن رسانی و مواد مغذی به بافت آسیب دیده
- ترمیم و بازسازی بافتهای عضلانی، تاندونها، لیگامانها و استخوانهای آسیب دیده
- آزادسازی هورمونهای تسکین دهنده درد
- افزایش انبساط و انقباض عضلانی
- کاهش دوره نقاهت بیماری
- افزایش تبادلات سلولی
- جلوگیری از ایجاد اِدِم با جذب مایعات اضافی در سیستم لنفاوی
تکار تراپی در چه حوزههایی کاربرد دارد؟
حوزهی کاربردی تکارتراپی بسیار گسترده است. همانطور که قبلا بیان کردیم بیش از 10 میلیون ترکیب درمانی با دستگاه تکار تراپی قابل انجام است که بستگی به حوزهی کاربرد و نوع استفاده از این شیوه درمانی دارد. ولی به صورت کلی تکار تراپی در 4 حوزهی فیزیوتراپی درمانی، فیزیوتراپی ورزشی، فیتنس و زیبایی کاربرد دارد که در ادامه به شرح آن خواهیم پرداخت.
کاربرد تکار تراپی در حوزهی فیزیو تراپی درمانی:
اثرات مفید درمان تکار در فیزیوتراپی، توانبخشی و مدیریت درد به شرح زیر میباشد:
- کمک به جذب مایعات اضافی تجمع یافته در بدن
- تسکین دردهای حاد و مزمن ستون فقرات، گردن و کمر و تمامی مفاصل
- درمان آسیبهای مفاصل محیطی، التهابهای مفصلی، خشکی مفاصل و آرتروز
- درمان بورسیت و آسیبهای تاندونی
- تسریع در بهبود پارگیهای تاندون و رباطها
- درمان کوفتگی و پیچ خوردگی
- توانبخشی پس از جراحی
- اختلالات عضله و تاندون
- نوروپاتیها
- بافت اسکار
- اختلالات عروقی و سیستم لنفاوی
- اختلالات ارتوپدی در سیستم عصبی محیطی
- گردن درد
- کمردرد
- زانودرد
شکستگیهای استخوانی
کاربرد تکار تراپی در حوزهی فیزیوتراپی ورزشی:
- درمان آسیبهای ورزشی
- پارگی منیسک زانو
- پارگی رباط صلیبی زانو
- درمان آرتج تنیس بازان
- انواع بورسیت و تاندونیت
- آسیبهای تاندونی
- آسیبهای شانه مانند پارگی روتاتور کاف
- آرتریت
- التهاب کپسول مفصلی
- خار پاشنه
- پیچ خوردگیهای مفصلی
- اسپاسم عضلات
- فتق دیسک کمر
- چسبندگیهای مفصلی
آسیبهای غضروفی
کاربرد تکار تراپی در حوزهی فیتنس و لاغری:
همانطور که ابتدای مطلب بیان کردیم، دستگاه تکار انتقال گرما را به بدن ما با عمقهای متفاوتی از کم تا زیاد انجام میدهد. بنابراین میتوان از آن در زمینه اعمال لاغریهای موضعی و فرم دهی به بدن با ایجاد کردن یک گرمای عمقی که باعث کاهش چربیهای موضعی در منطقه اعمال شده میشود، استفاده فراوان کرد. انرژی RF موجب گرم شدن لایههای چربی زیر پوست، سفت شد بافت و افزایش گردش خون در ناحیه مورد نظر میشود و با از بین بردن سلولیت و بافتهای چربی به روند کاهش تودههای چربی و فرم دهی در قسمتهایی از قبیل شکم، پهلو، ران، بازو، سینه و غبغب کمک فراوانی میکند. در آخر، چربیهای آب شده از طریق سیستم لنفاوی از بدن خارج میشوند.
کسانی که دچار چاقیهای موضعی هستند میتوانند بدون نیاز به عملهای جراحی پر خطر مانند لیپوساکشن،بای پس معده و استرس عوارض جانبی ناشی از آن با استفاده از تکنولوژي دستگاه تکار به چربی سوزی و لاغری موضعی مورد نیاز خود اقدام کنند. امواج ساطع شده از دستگاه کاملا غیر تهاجمی بوده و برای بدن انسان است. امروزه از دستگاه تکار در مراکز زیبایی و فیزیوتراپی سراسر جهان برای خدمات رسانی به افراد به صورت گسترده مورد استفاده قرار میگیرد .
کاربرد تکار تراپی در حوزه زیبایی:
با توجه به طیف گسترده و عمق نفوذ متفاوت جریان آر اف و قابلیت کنترل آن توسط درمانگر، این شیوه نوین در حوزه زیبایی کاربردهای فراوانی دارد. به عنوان مثال با تصحیح خواص کلاژنها باعث شکلگیری محکمتر آنها شده و با افزایش اکسیژن رسانی و خون رسانی به سلولهای پوستی، به زیبایی پوست و کم شدن جای چین چروکها در سطح پوست منجر میشود، از جمله این موارد به صورت کلی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بازسازی و جوانسازی پوست
- رفع چین و چروکهای صورت با ماندگاری طولانی (بر خلاف بوتاکس)
- رفع خط خنده، خط اندوه، خط اخم
- تحریک کلاژن سازی
- افزایش آبرسانی، خون رسانی و اکسیژن رسانی به پوست
- رفع جوش صورت
- روشن سازی پوست
- رفع غبغب
- فرم دهی و ماساژ صورت
- لیفتینگ پوست
- رفع سلولیت
- درمان ترکهای پوست بدن در اثر افزایش یا کاهش شدید وزن
- رفع استریا و ترکهای شکم بعد از دورهی بارداری
- بهبود جای زخم و اسکار
- کمک به لاغری موضعی
- فرم دهی بدن و رفع شلی و افتادگی بافتهای مختلف بدن از جمله باسن و ران و سینه
قطعا دامنه کاربرد تکار تراپی در حوزه زیبایی فراتر از این موارد است که خود به یک مقاله جداگانه و مفصل نیاز دارد.
در چه مواردی نباید از تکار تراپی استفاده کرد؟
اگر چه که شیوه درمانی با دستگاه تکار کاملا ایمن میباشد، اما افرادی با شرایط خاص باید موارد احتیاط را رعایت کنند. موارد احتیاط و منع مصرف در افراد با شرایط خاص به شرح زیر میباشد:
- بارداری
- دورهی قاعدگی (ناحیهی لگن و شکم)
- تومورها و نواحی مشکوک بدخیمی
- زخم باز، هماتوم و بافتهای در حال خونریزی
- تب و عفونت
- بافتهای غدهای (مثل بیضه، تیروئید، تخمدان)
- التهاب حاد
- ایمپلنتهای الکتریکی مثل ضربان ساز قلبی (Pace Maker)، پمپ انسولین، سمعک، ایمپلنت حلزونی گوش
- صفحات رشد در کودکان
- ایمپلنتهای فلزی
- تا 6 ماه بعد از پرتو درمانی
- ترومبوز و اختلالات عروقی
- بر روی قلب
- ناحیه سر و قدام گردن
- صرع
- بیماری سل
- وسایل جلوگیری از بارداری داخل رحمی (IUD) در ناحیه درمان
نکاتی در رابطه با دستگاه تکار و درمانهای آن
نکاتی در رابطه با دستگاه تکار و درمانهای آن
با توجه به نوع عملکرد درمانی با تکارتراپی، بهتر است چند نکته را متذکر شویم تا بهترین نتیجه را از این شیوه نوین دریافت کنید. بهتر است به خاطر داشته باشید تعداد جلسات درمانهای مورد نیاز در درجه اول به شرایط پاتولوژیک بیمار و نحوه واکنش بیمار به درمان بستگی دارد. برای برخی از آسیبهای حاد ممکن است، 3 تا 5 درمان کافی باشد؛ در حالی که برای آسیبهای مزمن، تعداد بیشتری از نیاز است. بدیهی است که به منظور بهینهسازی نتایج درمانی، تشخیص صحیح و مقدار مورد نیاز درمان از اهمیت اساسی برخوردار است که به عهده درمانگر شماست.
به طور معمول بیمار میتواند بین 2 تا 5 بار در هفته درمان شود. با این حال، در صورت لزوم، بیش از یک درمان میتواند روزانه انجام شود. اپراتور حرفهای بسته به وضعیت آسیب شناسی، تعداد مناسبترین روشهای درمانی را برای بیمار تعریف میکند.
درمانهای تکار تراپی بسته به آسیب ایجاد شده، و بازخورد درمانی و اندازه ناحیه تحت درمان میتواند از چند دقیقه تا چند ده دقیقه متفاوت باشد.
حداکثر تعداد جلسات درمان برای تکار تراپی وجود ندارد. درمانهای تکار تراپی بی خطر و بدون عوارض جانبی هستند. در زمینههای ورزشی روزانه بیش از یک درمان میتواند انجام شود. بعلاوه، تعداد کل جلسات معالجه به صلاحدید فیزیوتراپیست است که در طی روند توانبخشی تصمیم میگیرد که چه تعداد از روشهای درمانی انجام شود و چه موقع درمان را متوقف کند.
شاید این سوال برایتان پیش بیاید که اولین نتایج درمان چه زمانی دیده میشوند؟
جالب است بدانید اولین نتایج درمانی بلافاصله پس از اولین درمان دیده میشوند. تکار تراپی با انتقال انرژی به بافتهای بیولوژیکی، گردش خون را فعال کرده و سیستم لنفاوی را تحریک میکند. نتایج درمانی تکار آنی و ماندگار است. بدیهی است، به منظور بهینه سازی نتایج و مزایای درمانی، تشخیص صحیح و پروتکل درمانی کافی از اهمیت اساسی برخوردار است. تکار تراپی میتواند در ترکیب با سایر روشهای درمانی فیزیکی مانند درمان با عمل جراحی، استئوپاتی[1]، ماساژ و تحرک بافتهای نرم مورد استفاده قرار گیرد. برای بهبود روند توانبخشی، افزایش اثربخشی درمان و کاهش زمان بهبودی، میتوان از سایر روشهای درمانی در همکاری با تکار تراپی استفاده کرد.همچنین تکارتراپی یکی از روش های بسیار مطلوب برای ترکیب روش های درمان در فیزیوتراپی می باشد.
آیا تکار تراپی به بهبود قطعی و دائمی کمک میکند؟
همان طور که میدانید هر بیمار و هر وضعیت پاتولوژیک متفاوت است و واکنشهای متفاوتی به انواع درمانها نشان میدهند. تکارتراپی درمانی نیز از این قاعده مستثنا نمیباشد. دستگاه تکار انرژی را به بافتهای بیولوژیکی تحویل میدهد و سبب تسکین فوری و ماندگاری طولانی مدت درمان میشود. بنابراین نتایج به شرایط بیمار و آسیب شناسی بستگی دارد.
[1] osteopathy
سخن پایانی
اگر تا اینجای مطلب با ما همراه بوده باشید، میدانید تکار تراپی روشی نوین و بسیار پرکاربرد در فیزیوتراپی، زیبایی و سلامت بدن ما میباشد. تکار یک نوع درمان پیشرفته است که ترکیبی از درمان حرارتی و الکتروتراپی است و دارای دو حالت جریان مقاومتی و خازنی با طیف طول موج درمانی متفاوت میباشد و با توجه به طول موجهای متفاوت برای درمان دردهای حاد، ترمیم مفاصل و عصبها، افزایش قدرت عضلات، حذف نقاط ماشهای و حتی در زیبایی پوست و اندام کاربردهای فراوان دارد. به هیچ عنوان نیاز نیست شما بیمار باشید یا زمانی که نیاز به درمانهای بالینی دارید بتوانید از مزایای این دستگاه بهره ببرید. همانطور که توضیح داده شد اگر شما ورزشکار هستید میتوانید به صورت مداوم و هفتگی از این دستگاه برای بهبود عملکرد عضلاتتان استفاده کنید تا آمادگی عضلاتتان را حفظ نمایید. اگر به دنبال راههای بیخطر برای کاهش چین و چروک و چربیهای دور بازو، شکم و رانتان هستید و یا اگر به سلامت، زیبایی و فرم مناسب بدنتان اهمیت میدهید، میتوانید با مراجعه به مراکز فیزیوتراپی از این دستگاه و مزایای فوق العاده آن بهره ببرید. اما بدیهی است، به منظور بهینهسازی نتایج و مزایای درمانی، فواید زیبایی و سلامت، تشخیص صحیح و پروتکل درمانی مناسب به شرایط شما بستگی دارد و از اهمیت اساسی برخوردار است.